Reisverslag vogelwaarnemingen in het buitenland

Plaats:     Alaska    

Afstand:   Losser - Anchorage ca 7000 km (hemelsbreed)

Periode:  augustus - september 2006

Auteur:    Ronald Kamphuis

 

 

 

The Last Frontier


Vorig jaar heb ik samen met mijn vriendin een rondreis door Alaska gemaakt. Hier volgt een verslag van de in augustus/september gemaakte rondreis. Alaska stond voor ons al lang op de ‘to do list’ zoals veel natuurliefhebbers dat wel hebben denk ik.  Alaska is de 49e staat van de Verenigde Staten en daarmee ook een staat van superlatieven:grootste, meeste, hoogste voor wat betreft bergen, gletsjers, wilde dieren etc. De hoogste berg van Noord Amerika staat in Alaska, Mount Mc Kinley met een hoogte van 6.194 m. De meeste bezoekers die naar Alaska gaan, komen voor het vissen op heilbot en zalm, het observeren van wilde dieren en voor het prachtige landschap. De reis hebben we ‘self guided’ gedaan vanwege de flexibiliteit die je dan hebt. De overnachtingen hebben we gedaan in bed & breakfast accommodaties. Het vervoer was verzorgt d.m.v. een huurauto.
Na aankomst ’s avonds in Anchorage en onze huurauto opgehaald te hebben, zijn we naar ons eerste overnachtingadres gereden. Het weer was niet al te best, een beetje motregen. Ook de voorspellingen waren niet erg gunstig voor de komende tijd.

Denali NP

Na een stevig ontbijt ’s morgens verlaten we Anchorage en rijden we via Palmer over de Parks Highway richting Denali National Park. Het weer is bewolkt en af en toe valt er iets regen. De temperatuur is rond de 17 graden. Buiten Anchorage veranderd het landschap gelijk. Het is nu een uitgestrekt en glooiend landschap geworden met veel sparren/naaldbomen. Hoe verder we naar het noorden rijden hoe uitgestrekter het landschap het wordt. Ook het verkeer op de weg wordt steeds rustiger.
Bij Talkeetna maken we een stop om te pauzeren. Hier is het landschap al veranderd in een toendra, met op de achtergrond vaag de contouren van de Alaska Range. Normaal zou je Mount McKinley al moeten zien, maar vanwege de laaghangende bewolking zien we hem niet. Aangekomen bij Denali NP bezoeken we eerst het visitor center om informatie te vergaren over dit park. De eerste 15 km van de toegangsweg kun je op eigen gelegenheid afleggen. De rest van dit park kun je alleen d.m.v. een shuttlebus afleggen. Voor de volgende dag boeken we de ‘Tundra Wilderness Tour’. s ’ Morgens vroeg op voor de excursie. Tijdens de rit door dit park zien we o.a.: elanden, mountain goats, moerassneeuwhoen en tenslotte ook nog drie grizzly beren op grote afstand. Ook stoppen we regelmatig om een foto te kunnen maken van het spectaculaire landschap. Vooral het uitzicht op de Polychrome Range is prachtig.

Fairbanks

Na al dit moois rijden we de volgende dag verder naar Fairbanks, de noordelijkste stad van Alaska. Hier brengen we gelijk een bezoek aan de Creamers Field Migratory Waterfowl Refuge vanwege de kraanvogels(sandcranes) die hier tijdens de trek altijd in zeer grote aantallen verblijven. Prachtig om de vliegbewegingen etc. van deze mooie vogels te observeren en te fotograferen. Ook zien we natuurlijk de canadese gans in grote getalen en wat slobeenden. In de struiken langs het water zien we onze eerste ‘moose ‘ eland.
Op advies van een medewerker van het visitorcenter bezoek ik ook nog een natuurgebied in de buurt van Fairbanks, waar veel eenden, duikers en andere watervogels zouden moeten zitten. Zelf zag ik o.a.: dodaars, wilde eend en kuifeend. Na al dit kraanvogelgeweld was het tijd om weer verder te reizen.
De volgende bestemming was Wrangell St-Elias NP in de buurt van Glennallen, een stukje zuidelijker rijden dus. Het rijden over de Alaska highway’s is bijzonder relaxed! Weinig verkeer en genieten van de mooiste vergezichten en landschappen. Onderweg naar Wrangell St-Elias NP kun je diverse stops maken waar je de Alaska – Pipeline kunt zien. Dit is een olietransportpijplijn van 800 mijl lang die van Prudhoe Bay in het noorden naar Valdez in het zuiden (Gulf of Alaska) loopt. Mount St.Elias is de twee na hoogste berg van Amerika. Wrangell St-Elias NP is het grootste NP van Amerika (2x zo groot als Denali) en het bedekt 4 bergketens namelijk:Chugach, Alaska, Wrangell en de St. Elias. Door de enorme bergen is er voor bezoekers niet erg veel te doen. Wij rijden een stukje met de auto voor zo ver het gaat het park in, want de wegen zijn van gravel en soms bijzonder slecht. Ook het weer werkt niet mee vanwege regen en harde wind. Toch kan ik hier een stel moerashoenen spotten en een koppel toendrazwanen op een verlaten meertje. Verder bied dit park je natuurlijk erg fraaie uitzichten op de bergketens.

 Valdez en Prince William Sound

Na een lange autorit over de Thomson pass door een prachtig berglandschap met gletsjers, watervallen, rivieren etc. komen we eindelijk aan in Valdez. Valdez is een havenstad aan de Golf van Alaska en het vertrekpunt voor excursies door de Prince William Sound, waar we de volgende dag een kijkje gaan nemen. Ook is Valdez bekend van de ramp met de olietanker Exxon Valdez in 1989.
In Valdez liggen nu ook de gigantische tankers aan de terminal. Voor de volgende dag hebben we excursie geboekt bij Stan Stephens, die ons naar de Colombia- en Meares Glacier brengt. Het weer die dag is niet erg best, laaghangende bewolking en soms lichte motregen. Maar ja, dat is ook normaal hier in deze regionen en de tijd van het jaar. We varen door een fjordengebied met stijl oprijzende bergwanden, waarvan zich diverse watervallen naar beneden laten vallen. Op de rotsen en kliffen zien we oa aalscholvers en grote kolonies drieteenmeeuwen. Ook zien we bald eagles op diverse plaatsen in de boomtoppen op de uitkijk. Naast de boot zwemmen soms wat zeeotters mee. Na een tijdje varen zien we in de verte de eerste ijsschotsen drijven, eerst kleine daarna steeds groter wordend. Als we de Meares-Glacier bereiken is de boot dan ook helemaal omringd door ijsschotsen. De ijsschotsen hebben prachtige kleuren die uitlopen van wit naar soms diep blauw. Dit komt door het zuurstofgehalte van het ijs. Het ijs hier kan dan ook wel zo’n 2000 jaar oud zijn! Onderweg terug naar Valdez zien we nog een groepje harlekijneenden aan de oever zitten.
De volgende dag gaan we nog eerst even een kijkje nemen bij de haven, voordat we verder rijden naar Palmer. Het is dan eb ,wat dan weer de nodige vogels aantrekt op het drooggevalen slik. Zo kan ik oa : trompetzwanen,slobeenden, beringmeeuwen, zilvermeeuwen en grauwe franjepoten spotten.
Na een tip van een local konden we nog een zwarte beer zien vissen op zalm bij een rivier die uitmondde in de haven van Valdez. Dit was natuurlijk een geweldig schouwspel. Dan weer verder naar Palmer. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op de Chugach Mountains. We maken een fotostop bij de Matanuska Glacier. Dit is een van de meest toegankelijke gletsjers van Alaska. Na een stevige wandeling en de nodige foto’s gemaakt te hebben rijden we verder richting Palmer. Vlakbij onze B&B zien we een eland staan aan de kant van de weg. Van het drukke verkeer lijkt zij zich niets aan te trekken..

Seward en
Kenai Fjords National Park

Na Palmer rijden we richting Seward, waar ons volgende hoogtepunt staat te wachten. Seward ligt op het schiereiland Kenai. Het havenplaatsje Seward is de uitvalsbasis voor boottochten door het Kenai Fjords National Park. Het is een uniek fjordenlandschap met een aantal actieve getijdengletsjers en een diversiteit aan zeedieren zoals walvissen, zeeotters, zeeleeuwen, rotsen vol zeevogels. Ook maken we hier natuurlijk een boottocht door dit fantastische park. Het weer scheen alleen weer niet mee te werken deze keer. Ook deze morgen was het weer zwaar bewolkt en mistig. Maar toen we eenmaal buiten de haven van Seward waren, klaarde het helemaal op en was de lucht tenslotte strak blauw! Dit is dus Alaska, het weer kan zo veranderlijk zijn hier. Ook hier varen we weer langs ijsschotsen als we dichterbij de Exit-Glacier komen. Een prachtige plek met een absolute stilte! Alleen wordt soms de stilte onderbroken als grote stukken ijs van de gletsjer afkalven en met donderend geweld naar beneden stort. Ook hier zien we grauwe franjepoten, zwartpootdrieteenmeeuwen, bandijsvogel, zeekoeten, zeearend, aalscholvers, kuifpapegaaiduikers en de gehoornde papegaaiduiker. Het hoogtepunt was wel het zien van 2 bultruggen die een tijdje met de boot mee zwommen en doken. Terug in Seward was het het weer alweer minder geworden. In Seward hebben we nog een bezoek gebracht aan het Sealife Center, waar men het dierenleven in het Kenai Fjords NP kan aanschouwen. Sommige dieren zijn hier herstellende van ziekte of een milieuramp. We zien hier oa: ijseend, zwart-roodpootdrieteenmeeuw, alken, zeekoet, kuif- en gehoorndepapegaaiduiker. In de haven van Seward kan ik nog 2 grauwe franjepoten fotograferen.Homer

Na al dit natuurgeweld naderd het eind van onze reis. De laatste 3 dagen besteden we in Homer, ook wel ‘home of the bald eagles’ genoemd. Tevens maken we vanaf hier een dagtrip naar Katmai NP met watervliegtuig, om de bruine beren te zien en te fotograferen. Dit beloofd dus wat! De weg naar Homer is schitterend, prachtige vergezichten op over de Cook Inlet. In Homer aangekomen, gaan we eerst even inchecken in onze B&B. Ook deze B&B is weer van alle gemakken voorzien en bied ook een prachtig uitzicht over de baai. Hierna gaan we even proviand in slaan bij een mall voor onze trip die we de volgende dag maken. Tevens gaan we even langs Emerald Air Service die ons de trip verzorgt, om de reservering te bevestigen. In het kleine gebouwtje hangen prachtige foto’s van bruine beren en het landschap van Katmai NP. Hopelijk maak ik ook zulke platen morgen……
We lopen nog even langs de haven en wat souvenirwinkels. In de haven hangen zojuist gevangen heilbotten aan haken om gewogen te worden voor de verkoop. Natuurlijk trekt dit ook meeuwen aan, die je zo mooi kunt fotograferen. Oa zie ik de beringmeeuw en zilvermeeuw. Op een lichtmast bij een RV-park zie ik nog 2 bald eagles zitten. Homer is ook bekend door de ‘ Eagle Lady’ , een oude vrouw die in de winter de bald eagles op het strand dagelijks met vis voert. Het aantal eagles loopt dan op tot zo’n 200 exemplaren! Tijdens laagwater konden we aan het strand geelpootruiters en wintertalingen zien fourageren. Aan het einde van de dag kunnen we vanaf onze B&B mooie opnames maken van de zonsondergang over de Katmai Mountains. Een mooie afsluiting van de dag!
De volgende morgen vroeg op, want het hoogtepunt van de reis is aangebroken! Een ‘bearviewing’trip met het echtpaar Chris en Ken, twee biologen die al jaren actief zijn met bruine beren. We rijden naar Beluga Lake, waar het watervliegtuig, een 50 jaar oude Beaver ligt te wachten op ons. Ken is de piloot/fotograaf die de voorbereidingen treft voor vertrek, terwijl Chris zijn vrouw ons verteld hoe we ons moeten gedragen in ‘bear country’. Dat betekend dicht bij elkaar blijven als groep en rustig blijven. Makkelijk gezegd als straks de beren op 10 meter van je af lopen….. Ook krijgen we lieslaarzen aangemeten, omdat we straks in Katmai NP door (natte)toendra en rivieren gaan lopen. Het gezelschap bestaat uiteindelijk uit 11 man: Ken,Chris,4 Australiërs,2 Amerikanen,1 Belg en wij tweetjes. Op de steiger bij het watervliegtuig kan ik nog net een bandijsvogel fotograferen. Dan is het tijd om te vertrekken. Ik mag naast de piloot zitten, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Zo kan ik mooie plaatjes schieten onderweg van de omgeving. Oa van de actief rokende vulkaan Augustine, waar we vlak langs vliegen. Na een uurtje vliegen over de Cook Inlet naderen we de kust van Katmai NP. Beneden trekt een geweldig landschap voorbij met meertjes,rivieren en valleien. Dan word de landing ingezet op een klein meertje. Door het raampje zie ik al de eerste beren lopen …. Eenmaal aan land worden we inderdaad ontvangen door de ‘locals’ 5 bruine(ofwel grizzly) beren naderen ons tot op zo’n 10 meter afstand. In het begin giert de adrenaline door je lijf, maar dat werd geleidelijk wel minder. Het went gauw zulke geweldige beesten in je directe omgeving. Hierna maken we nog een flinke wandeling naar een rivier waar het wemelt van de zalm. En natuurlijk komen hier ook beren op af, die zich volvreten voor de aankomende winter! Ook hier kunnen we weer genieten van spelende en vissende beren, wat natuurlijk mooie foto’s oplevert. Zo’n dagje vreet geheugenkaarten en de portable harddisk begint al redelijk vol te raken! Behalve beren zien we ook grondeekhoorns , zilvermeeuwen, en bald eagles . Na al dit moois is het weer tijd om huiswaarts te keren. Moe maar voldaan vliegen we weer naar Homer terug. Aan het strand van Homer zie ik nog een smelleken op een boomstam zitten en in de verte zie ik een bald eagle op een dode tak. Toen ik deze bald eagle redelijk dichtbij benadert had voor een foto vloog hij helaas weg. Maar tot mijn verbazing werd zijn plaats ingenomen door een slechtvalk!! Dit was natuurlijk een bonus om te fotograferen! Uiteindelijk kon ik nog wel een bald eagle prachtig mooi fotograferen op het strand van Kach.. Ik zag hem zitten en sloop steeds een stukje dichterbij tot op een afstand van zo’n 6 meter!! Gelukkig bleef hij zitten en had ik een zoomlens, zodat ik in de minimale stand (100mm) close-ups van zijn prachtige kop kon maken. Dit was een geweldige afsluiting van een zeer geslaagde trip door Alaska!Ronald Kamphuis