Reisverslag vogelwaarnemingen in het buitenland

Plaats: Rondom Lake Erie (Canada en de Verenigde Staten)   

Afstand: vanaf Losser ca. 6000 km.

Periode: 15 mei - 4 juni 2003

Auteur:  Sander Wansing

 

 

In 2003 hebben we met z'n tweeŽn een 20 daagse camperreis gemaakt door Ontario, Michigan, Ohio, Pennsylvania en New York. Hoewel deze reis vooral vakantie en een bezoek aan vrienden in Ohio als doel had, zijn de grote verscheidenheid aan nieuwe vogelsoorten niet onopgemerkt gebleven. Vooral in Canada hebben we op schitterende campings gestaan van Ontario Parks. De uitgestrektheid van deze terreinen en de rust maakte het dat we vaak dichtbij onze camper de prachtigste vogels te zien kregen. In navolgend verslag wil ik een beeld geven van de route die we gereden hebben en wat het allemaal met zich meebrengt om met een wagen van 7,5 lang, 2,5 meter breed en bijna 3,5 meter hoog, aangedreven door een 3,5 liter V10 motor, door een vreemde omgeving te rijden.

 

Onze route rondom Lake Erie

Aangezien onze vlucht om 11 uur zou vertrekken en we tenminste 3 uur van tevoren in moesten checken, besloten we om de avond van te voren naar Schiphol te reizen en daar in het Ibis hotel te overnachten. De volgende dag hebben we eerst lekker ontbeten en zonder ons te moeten haasten zijn we per shuttlebus naar Schiphol vertrokken. Na een vertraging van bijna een uur (bagageproblemen en een passagier die onwel werd) vertrokken we om 12 uur naar Toronto. We hadden business class geboekt en zaten dan ook zeer riant met 4 personen in een ruimte met 22 stoelen. Direct na de start hadden we een geweldig uitzicht over de Noord-Hollandse kustlijn tot het eiland Texel. Over Engeland en Ierland hadden we af en toe nog wat zicht op de bodem, maar de tocht over de Atlantische oceaan ging geheel over een gesloten wolkendek. Nadat we het Noord-Amerikaanse continent bereikten brak de bewolking en konden we weer land zien.We zagen dat grote delen van Newfoundland tot diep in Quebec nog met sneeuw en ijs waren bedekt.

Sneeuw en bevroren meren in Quebec

Met 20 minuten vertraging landden we om 1 uur 's middags (plaatselijke tijd) in Toronto. Het weer was er niet geweldig, koud en regenachtig. Een taxi bracht ons naar het hotel, de Garlingview Airport Inn. Alle camperreizigers die over de Atlantische oceaan komen zijn verplicht om eerst een nacht in een hotel te verblijven alvorens ze de camper op kunnen halen. Aangezien we aan het einde van de SARS epidemie zaten hadden we geen behoefte om Toronto te gaan verkennen. We zijn op de kamer gebleven en hebben een beetje zitten zappen over de eindeloze hoeveelheid TV kanalen. Toen het een beetje opklaarde ben ik nog even naar buiten gegaan om wat te eten op te halen. En meteen zag ik m'n eerste nieuwe soorten: Treurduif (Mourning Dove), Roodborstlijster  (American Robin), en de Epaulettroepiaal (Red winged Blackbird), verder nog een paar Europese soorten, de Boerenzwaluw (Barn Swallow) en de Spreeuw (European Starling).Morgen gaan we echt op pad en verlaten we met ons rijdende huis de drukke omgeving van "The greater Toronto area" met z'n ca 7 miljoen inwoners.

 

Dag 2