terug naar inhoud

 

De heide en de schietbaan

 

De heide bij de camping is net zo'n begrip als Nabben (de punt). Als het een beetje weer is trekken de meeste vogelaars aan het eind van de ochtend van Nabben en de vuurtoren naar de heide. Wij zaten op de camping op een uitstekende uitgangspositie om naar de heide en de aangrenzende schietbaan te lopen. Meestal werd na het ochtendbezoek aan de punt en de vuurtoren, eerst even wat gegeten en ging het vervolgens te voet naar de heide. Hier werden de stoeltjes en de telescopen geïnstalleerd en was het wachten op de roofvogels die gebruik makend van de thermiek over dit grote veld aan kwamen zweven.

Aangezien we in het begin veel last hadden van een stormachtige wind en weinig thermiek, leverde de heide in de eerste dagen niet veel bijzonders op. Eigenlijk was alleen de dinsdag een beetje een heidedag en dan nog meer door de weersomstandigheden dan door de roofvogels. De topper kwam op donderdag. Bij de vuurtoren bleek 's morgens al dat er de nodige roofvogels onderweg waren. Eenmaal aangekomen op de heide ging het onafgebroken door en dan vooral met Sperwers. Van deze soort hebben wij er die dag 636 geteld. Als tweede eindigde de Buizerd met 214 exemplaren. Een van de hoogtepunten was het totaal aantal van 4 Visarenden dat we vanaf onze zitplaatsen op heide konden waarnemen.

Vanaf de uitgang van de camping kun je linksaf door een hek en vervolgens over een pad door het bos naar de schietbaan lopen. Tijdens onze aanwezigheid was de schietbaan niet in gebruik. De baan heeft uitzicht over de Oostzee en een inham van de Falsterbo baai, Ängsnäset. Vanaf dit punt is ook een deel van de roofvogeltrek over de heide te volgen. Onze waarnemers zagen hier zelfs een groot deel van de Sperwers over het water aankomen. Twee van de vier Visarenden die we op de donderdag gezien hebben, waren hier aan het foerageren. Verder werd er op de donderdag vanaf deze plek een Morinelplevier waargenomen. Er zitten hier altijd wel eenden, ganzen en zwanen op het water. Langs de oevers worden diverse steltlopers gezien. De donderdag leverde hier nog 32x Kluut, 2x Regenwulp en een Bokje op.

terug naar inhoud