terug naar inhoud

 

In de omgeving, Falsterbo Kanaal, Börringesjön en Näsbyholm

 

Behalve Nabben, de vuurtoren en de heide is het soms ook interessant om 's middags eens in de omgeving van Falsterbo te kijken. Wij zijn in twee groepen op maandag- en woensdagmiddag naar de Börringesjön gereden. Vanaf de camping richting de rotonde en hier rechtsaf naar Malmö. De eerste plaats die we dan tegenkomen is Ljunghusen. Hier gaat de weg over het Falsterbo kanaal. Net voor en net na de brug kun je aan de linkerkant een weg inrijden en de auto parkeren. Als je aan de Falsterbo kant van het kanaal staat kijk je in noordwestelijke richting op een soort zandbank (Black). Hier zitten veel eenden, Knobbelzwanen, Aalscholvers en steltlopers. Een telescoop is hier wel nodig, want de afstand is behoorlijk. Aan de andere kant van de brug kun je ook linksaf, hier is o.a. de VVV. Wij zagen hier verscheidene Oeverlopers en Groenpootruiters. Een wandeling op de pier leverde nog een Sneeuwgors op. 

We draaien weer weg nr. 100 op in de richting van Malmö. Neem de afslag Vellinge en volg deze weg tot in het dorp. Op de rotonde rechtdoor en de weg volgen naar Östergrevie. In Östergrevie de spoorlijn oversteken en het bordje naar links volgen met de aanduiding 101. Na 50-100 meter rechtsaf de 101 op. Deze weg blijven volgen in de richting Ystad. Aangekomen in Anderslöv het dorp inrijden tot de kerk en daar linksaf naar Börringe. Deze weg volgen, hij slingert nogal dus het is zaak dat de chauffeur zich niet af laat leiden door de hier rond zwevende Rode Wouwen. Op een gegeven moment gaat er een verharde weg naar recht op een bordje Havgård. Hier gaat links een grindweg omhoog. Draai de grindweg in en parkeer de auto direct aan de rechterkant, op de hoek. Inrijden van deze weg is niet toegestaan. Vanaf hier gaat het lopend naar boven, langs de boerderij, tot een bankje aan de linkerkant van de weg. Van hier is er een mooi uitzicht op de Börringesjön, een groot meer gelegen in het dal voor je. Maar waarom hebben we 45 km gereden om vervolgens naar een plas water te kijken? We zaten toch al aan zee! De Börringsjön is bekend om z'n Zeearenden. Verder zijn er Grauwe Ganzen, Visarenden, Rode Wouwen en wij hadden er ook een twintigtal Tapuiten en onder aan de grindweg bij de auto een Oeverpieper. De maandagmiddagploeg had er 3 Zeearenden en een dertigtal Rode Wouwen

Terug bij de auto kun je twee dingen doen (eigenlijk drie, als teruggaan naar de camping ook een optie is). Ten eerste via de snelste weg naar Näsbyholm. Dat is vanuit de grindweg links en doorrijden naar de grote weg (E65), hier rechts en doorrijden tot de afslag Gärdslöv, hier weer rechts. De weg  loopt hier iets omhoog en bij de boerderij boven op de heuvel (linkerkant van de weg) de auto parkeren. Aan de rechterkant is nu, aan het eind van de akkers een bos te zien waar een soort brandgang door loopt, waarin een rij hoogspanningsmasten staan. Dit is de omgeving van de Steenarend, die hier broedvogel is. Vanaf de weg zijn ze met kijker en telescoop goed te zien, als ze er zijn. Mocht dit niets opleveren, dan de weg vervolgen, door Näsbyholm, de spoorweg oversteken en doorrijden tot een gravelweg aan de linkerkant, Näsbyholmsäterie. De gravelweg inrijden tot vlak voor het bos, hier is rechts een parkeerplaats. Links kijk je over de velden, waar je goede kans maakt op roofvogels o.a. de Steenarend en de Zwarte Wouw. De tweede optie is om vanaf de parkeerplek bij de Börringesjön de weg over te steken in in de richting van Havgårdsjön te rijden. Dit kleinere meer ligt deels verscholen achter de bossen en heuvels aan je linkerhand. Met een beetje gevoel voor richting (gewoon een beetje links aanhouden op het juiste moment) of een gedetailleerde kaart van het gebied, kom je vanzelf langs het meertje. Hier maak je ook weer kans op Visarend. Als je deze weg vervolgt kom je op een soort gaffelsplitsing waar je met een haarspeldbocht in de richting van Gärdslöv kunt rijden. Als je deze weg blijft volgen zie je vanzelf een bord Näsbyholm. Ga hier linksaf. Na een paar honderd meter in de richting van Näsbyholm gereden te hebben ben je al bij de gravelweg, die nu aan de rechterkant ligt, de Näsbyholmsäterie. De rest kan nu gedaan worden aan de hand van bovenstaande beschrijving.

Wij hebben de terugweg een andere route gekozen en zijn de E65 opgereden in de richting van Malmö. In Svedala hebben we de 108 naar Trelleborg genomen. Een eind voor Trelleborg zijn we rechtsaf gegaan naar ÖsterVäringe. Vandaar door naar Skegrie en vervolgens via Höllviken en Ljunhusen weer terug naar de camping. Deze route is zeker zo snel, maar zonder goede kaart kan het laatste deel lastig zijn. De alternatieve route leverde ons behalve ganzen geen bijzonderheden op. 

terug naar inhoud