terug naar inhoud

 

De camping en de ICA

 

Op de Ljungens camping in Falsterbo hebben we 3 trekkershutten op een rij gehuurd. We hebben hierbij gekozen voor het grootste type, dat slaapplaatsen heeft voor 6 personen. De inrichting is erg eenvoudig en zeker niet geschikt voor 6 volwassenen. De stugor heeft een overdekte veranda met daarop een houten picknicktafel. In de woonkamer/keuken staat een klein aanrechtblok met een ge´ntegreerde koelkast en 2 elektrische kookplaten. Verder een tafel met 5 stoelen, een bedbank met daaronder een onderschuifbed, een televisie en een garderobekast. Er is een slaapkamer van ca 2 x 2,5 meter met daarin 2 stapelbedden. Tevens is er een ruime douche met toilet en wastafel. Vooral de slaapkamer is veel te klein voor 4 volwassenen. Niet alleen de ruimte, maar zeker de ventilatiemogelijkheden. De algemene indruk was verder dat de hutten toch enigszins verwaarloosd waren. Ze waren niet echt smerig, maar hadden zeker aan de buitenkant al in geen jaar een schoonmaakbeurt gehad. Van de inventaris kan alleen gezegd worden dat het een bij elkaar geraapt en incompleet gebeuren was. Iedere hut was weer anders. En het was maar afwachten of je wel pannen en bestek had en zo ja, hoeveel. Voor ons was dit niet direct een probleem. Omdat ik ervan uit was gegaan dat er toch geen kookgerei voor 12 personen zou zijn, had ik eigen (grote) pannen en kookspullen meegenomen. Ik werd wel onaangenaam verrast door het feit dat er maar 2 kookplaten waren. Gelukkig hadden we de drie stugors op rij zodat ik over een enorm grote keuken kon beschikken met 6 kookplaten. Verder bleek dat niet iedere koelkast nog een vriesvakje had waar je ook nog iets in kon stoppen. Sommige waren volledig dichtgegroeid met ijs.

Wel heel aardig was de mogelijkheid die de centrale sanitaire ruimte bood. Vlak achter onze stugors lag een grote overdekte en verwarmde sanitaire ruimte met aan een kant toiletten, wastafels en douches. Aan de andere kant was er een ruimte waar je (tegen betaling) kookplaten en magnetrons kon gebruiken. Hier was ook een grote ruimte met aanrechtbladen en afwasbakken. Vanuit de kook- en afwasruimten liep je zo in een grote eetruimte met tafels en stoelen. Hier hebben we een keer moeten eten omdat het er erg dreigend uitzag buiten en we die middag al een flinke bui hadden gehad. Als afwasruimte hebben we er vaker gebruik van gemaakt omdat je dan met 8-10 man even snel  de totale afwas kon doen. Gedurende de hele verdere week hebben we buiten kunnen eten. Hiervoor werden 2 of 3 picknicktafels voor de stugors aan elkaar geschoven en konden we er met 12 , en keer zelfs met 16, personen eten. Concluderend moet er gezegd worden dat de hutten geschikt zijn voor maximaal 4 volwassenen. Aan de inrichting en het onderhoud mankeert wel het een en ander. De prijs voor 5 nachten van omgerekend 330 euro vind ik dan ook aan de forse kant. Nog opgemerkt dient te worden dat de hutten niet geheel betrouwbaar zijn wat betreft de inbraakveiligheid. Al op de eerste dag dat we 's ochtends naar Nabben en de vuurtoren waren geweest bleek dat we in een van de stugors ongewenste bezoekers hadden gehad. De hut was nog gewoon afgesloten toen we terug kwamen, dus het meest waarschijnlijke is dat iemand over een tweede sleutel beschikte. Ik raad dan ook iedereen af om de stugor met nummer 14 te nemen, die is vanaf nu  erg verdacht. De hele afhandeling omtrent de inbraak was ook niet erg bevredigend. De politie komt er niet eens voor kijken. Je krijgt de volgende dag van de campingbeheerder een in het Zweeds geschreven politierapport en daar moet je het maar mee doen.

Voor je dagelijkse boodschappen kun je het beste terecht bij de ICA in Skan÷r, Vanaf de camping rij je langs de heide tot aan de rotonde, hier ga je linksaf. Rij deze weg uit tot een T-splitsing en ga hier rechtsaf. Na ongeveer 300 meter is er aan de rechterkant een parkeerplaats. Hier is de ICA, een grote en ruim gesorteerde supermarkt. Aan de kant van de parkeerplaats zit er aan het gebouw ook een geldautomaat. In de ICA is alles te koop wat je van een ruim gesorteerde supermarkt mag verwachten. Vooral de afdelingen brood, groente en fruit en vis zijn zeer uitgebreid. De prijzen liggen meestal 1,5 tot 2 maal hoger dan in Nederland. Op de eerder genoemde T-splitsing is meteen links een tankstation. Opvallend was dat in de tijd dat wij er waren de brandstofprijzen 12-15 eurocent per liter lager waren dan in Nederland. Er is dus blijkbaar ook nog wel iets goedkoops in Zweden.

terug naar inhoud