terug naar inhoud

 

De recepten

Om een beter overzicht in de kosten te krijgen en om de tijd van het boodschappen doen in Falsterbo tot een minimum te beperken, hebben we grootste deel van onze etenswaren van huis meegenomen. Sinds kort mag je in Zweden 15 kg vers vlees per persoon invoeren, mits dit vlees afkomstig is uit een EU land. In het verleden werd er door veel Scandinavië-gangers vlees ingeblikt. Dat is nu niet meer nodig en zelfs af te raden, aangezien je per persoon maar 1 kg ingeblikt vlees mee mag nemen. Voor verdere uitleg over wat wel en wat niet mee kan heeft de Zweedse douane een interessante website (in het Engels), die hier te vinden is. Ik heb alle vlees in Nederland ingekocht en ingevroren ( soms nadat ik het eerst al bereid had). We hadden een klein koelkast (36 liter) op 220V en 12V bij ons. Met deze koelkast op de hoogste stand was het vlees na 4 dagen nog bevroren. Om voor 12 personen te koken heb ik voor eenvoudige en redelijk snel te bereiden maaltijden gekozen. Het testpanel (de overige elf deelnemers) hebben de maaltijden ter plekke goedgekeurd. De volgende recepten zijn dan ook voor 12 personen. 

Recept 1: Fusilli met kaasaus en bleekselderij

Benodigdheden: 2x bleekselderij, 2 doosjes hamblokjes á 150-200 g, 2 doosjes spekblokjes á 250 g, 1 zakje speklapjeskruiden, 1 doosje champignons, 3-4 zakken fusilli, 5 potjes crème fraiche á 200 ml, olijfolie, 5 zakjes geraspte kaas, 3 zakjes Parmezaanse kaas, knoflook, 4 flessen witte wijn.

Bereiding: Maak de bleekselderij schoon en snij deze in stukjes van 1 cm. Kook de bleekselderij in een pan gedurende 7 minuten (niet de lang koken). Zet ondertussen een grote pan met water op, om hierin straks de pasta te koken. Doe wat olie in een hapjespan of wok en voeg een fijn gesneden teentje knoflook toe. Vervolgens de spekblokjes erbij, niet te hard bakken, de spekjes moeten wat glazig worden. Strooi er tijdens het bakken wat speklapjeskruiden overheen (half zakje). Gooi de bleekselderij over in een vergiet. Gebruik dezelfde pan om al roerend de crème fraiche te verwarmen. Als het water in de grote pan aan de kook is kan de fusilli erbij. Doe hier nog een scheut olijfolie bij. Kook de pasta volgens het voorschrift op de verpakking. Bak ondertussen de reeds voorgesneden champignons met de spekblokjes mee. Bij de warme crème fraiche wordt nu al roerend de geraspte kaas toegevoegd. Laat deze helemaal smelten. Nu de Parmezaanse kaas erbij. Giet de hele inhoud uit de hapjespan/wok bij dit mengsel. Daarna de hamblokjes en de bleekselderij. Blijf in deze pan roeren en houd de pan op een laag vuur. De saus is waarschijnlijk iets aan de dikke kant. Dit los je op door er een scheut witte wijn bij te doen. Als de pasta gaar is hoef je deze alleen af te gieten. Niet spoelen! Door het gebruik van de olijfolie zal de pasta nauwelijks aan elkaar plakken. Nog even alle pannen goed doorroeren. Trek de andere flessen wijn ook open en eet smakelijk.

Recept 2: Spaanse kip met zilvervliesrijst, ijsbergsla en kroepoek

Benodigdheden: 5 grote kipfilets, 1 zakje kipkruiden, 6-8 uien, 0,5 liter koffiemelk, 0,5 liter water,  3-4 pakken zilvervliesrijst, 2-3 theelepels sambal, 1eetlepel paprikapoeder. 10 eetlepels basterdsuiker, 12-15 eetlepels ketjap, bloem, 1 fles tomatenketchup, boter, 2 kroppen ijsbergsla, 4 trostomaten, 1 komkommer, 2 zakken kroepoek 

Bereiding: Ik heb de kip thuis voorbereid en ingevroren. Snij de kipfilets in hapklare brokken, bestrooi ze met de kipkruiden en braad ze in de pan gaar. Af laten koelen en invriezen. Ter plaatse de uien schoonmaken en in niet al te kleine snippers snijden. Zorg dat er een pan water op staat om de rijst te koken. Fruit de uien in de boter, laat ze glazig worden, maar niet donkerbruin. Bak ondertussen de sambal mee. Bestrooi het geheel met bloem (als bindmiddel) en voeg de koffiemelk en het water toe. Al roerend verwarmen. Voeg de basterdsuiker, de ketjap en de tomatenketchup toe. Af en toe proeven of er eventueel nog beetje meer van het e.e.a. bij moet. Ondertussen wordt de rijst gekookt volgens het voorschrift op de verpakking. Voeg aan de saus de (ontdooide) blokjes kip toe. Laat het geheel op een laag pitje nog even pruttelen tot de saus voldoende ingedikt is (moet niet te dun zijn). Serveer de rijst en de kip in de saus samen met kroepoek en ijsbergsla met eventueel stukjes trostomaat, komkommer en een frisse dressing. Een koud pilsje wordt hierbij zeer gewaardeerd. Eet ze.

 

Recept 3: Hachee, aardappelpuree, rode kool met stukjes appel en appelmoes

Benodigdheden: 7,5 kg aardappelen (kruimig), 1,2 kg rundergehakt, 2 zakjes hacheekruiden (Silvo), 8-10 uien, boter, melk, nootmuskaat, peper, zout, 4 potten rode kool met stukjes appel (Hak), 4 potten appelmoes.

Bereiding: Zet een paar man aan het werk om de aardappels te jassen. Zet de geschilde aardappels maar vast op in een grote pan , want dat gaat even duren voordat een dergelijke hoeveelheid aan de kook is.Aangezien we niet al teveel tijd hebben gaan we een snelle hachee maken. We gebruiken hiervoor de rundergehakt, Gehakt aanbraden en tijdens het braden goed door blijven roeren, zodat er een mooi rul mengsel ontstaat. Uien schoonmaken en in grove snippers snijden. Als de gehakt geheel aangebraden is kunnen de uien erbij. Koken de aardappels al? Uien lekker meebakken tot ze glazig zijn. De zakjes hacheemix toevoegen aan 1 liter water. En vervolgens bij de gehakt en uien doen. Al roerend aan de kook brengen en zachtjes laten pruttelen. De rode kool in een pan verwarmen, niet koken. In een pannetje een halve liter melk en een flinke klont boter verwarmen (melk niet laten koken). Voeg hieraan toe: wat zout, peper en nootmuskaat. Ik hoop dat de aardappels nu zo ver zijn. Even proberen. Die zijn goed. Aardappels afgieten en met de stamper fijn maken. Met een pollepel al roerend de hete melk toevoegen. Maak de puree niet te nat, dat doet de hachee straks wel. Iedereen aan tafel voor een lekkere Hollandse pot in Zweden.Rode kool en appelmoes erbij en smullen maar.Helaas was ik iets te laat (het was net uitverkocht), maar hierbij smaakt een Grolsch bokbiertje geweldig.

P.S. Aangezien na de diefstal de hachee kruiden ook verdwenen waren (of dachten ze dat het hasj was?), heb ik in Falsterbo moeten improviseren. De ICA in Skanör heeft natuurlijk geen hacheekruiden maar wel chili con carne mix. Het is niet zo lekker als het originele recept maar het is een prima alternatief.

 

Recept 4: Macaroni

Benodigdheden: 600 g rundergehakt, 2 zakjes macaronimix, 4 pakken macaroni, 2 prei, 2 winterwortel, 1 paprika, 1 doos champignons, 2 uien, 1 doosje hamblokjes á 150-200 g, 1 doosje spekblokjes á 250 g, knoflook, 2 pak gezeefde tomaten, 2 zakjes geraspte kaas, tomatenketchup, tomaten, komkommer, 2 potten augurken, olijfolie

Bereiding: Zet in een grote pan het water op om hierin de macaroni te koken. Winterwortel schoonmaken, in de lengte in vieren snijden en vervolgens in stukjes. In een pan met wat water gedurende 5-7 minuten koken, daarna afgieten. Een scheut olijfolie in een braadpan of wok. Hierin een gesneden teentje knoflook aanbakken en vervolgens de gehakt erbij. Blijven roeren en er een rulle massa van maken. Doe de spekjes erbij en bak deze mee.De uien snijden en meebakken, zo ook de champignons. Voeg de gesneden en gewassen prei en paprika toe en ook de wortel. Zorg ervoor dat de groente beetgaar zijn en dat de boel niet door en door gekookt is. Kook de macaroni volgens voorschrift. Ook hier een scheut olifolie toevoegen aan de pasta. Voeg aan het vlees nu de gezeefde tomaten toe en de macaronimix volgens het voorschrift op de verpakking. Roer het geheel goed door en laat het op een laag pitje nog even doorpruttelen. Maak ondertussen een salade van gesneden tomaten, augurken en komkommer. Macaroni goed afgieten en niet afspoelen (wel even flink doorroeren). Macaroni met prut serveren met de salade, geraspte kaas en eventueel tomatenketchup. Eet smakelijk. De witte wijn is op, dus dat wordt een koud biertje.

Wie nu nog door wil gaan voor recept 5 moet na de afwas al weer aan de bak, want dit vergt enige voorbereiding. Ik heb voor recept 5 twee vleesgerechten geheel of gedeeltelijk thuis voorbereid en vervolgens ingevroren. Dat werkt het meest effectief als je over kleine keukentjes beschikt, zoals in Falsterbo. Oké. we hebben een korte pauze gehad, het is al donker dus we hoeven niet meer op pad voor de vogels, we gaan koken. Voor de rijsttafel van morgen maken we een smoorgerecht van rundvlees. Ik heb thuis het rundvlees al in hapklare brokken gesneden en vervolgens ingevroren. Dit pakket heb ik gisteren al uit de vriezer gelegd. Vandaag gaan we het bereiden en morgen eten.

Smoor Djawa

Benodigdheden: 1,2 kg magere runderlappen (suddervlees,draadjes vlees), 5 uien, boter, zout, peper, nootmuskaat, ketjap en water.

Bereiding: Uien snijden en glazig bakken in de boter. Vlees in blokjes snijden, peper, zout en nootmuskaat erover en bij de uien voegen.Op een hoog vuur nog even flink omscheppen. Nu een flinke scheut ketjap erbij (op deze hoeveelheid wordt dat minstens een kopje) en eenzelfde hoeveelheid water. Zorg ervoor dat het vlees ruim in het vocht zit, het hoeft niet helemaal onder te staan. Laat dit geheel op een laag pitje minstens 3 uur pruttelen. Af en toe roeren.

Rempah

Benodigdheden: 400 g rundergehakt, 1 zakje kokos, 1 ei, 2 theelepels ketoembar, 2 theelepels kerrie, 1 theelepel knoflookpoeder.

 

Bereiding: Meng alles door elkaar en maak er kleine eenhaps-balletjes van. In de pan de boter verhitten en de balletjes gaar bakken. Dit gerecht is uitstekend van te voren thuis te maken en in te vriezen. Indien ze ingevroren zijn kunnen ze nu uit de vriezer om te ontdooien voor morgen. 

Ik haal ook vast de gebraden stukjes kip uit de viezer die ik morgen in de tjap tjoi ga gebruiken. 

De kip (1 grote kipfilet) heb ik thuis in stukjes gesneden en in olijfolie gaar gebakken, zonder enige toevoeging van kruiden en vervolgens ingevroren.

 

Foo yong hai saus

 

Benodigdheden: 2 bouillon blokjes, tomatenketchup, ketjap, basterdsuiker, peper, bindmiddel

Bereiding: Doe een liter water in een steelpan. Los daarin de bouillon blokjes op. Voeg ongeveer een halve fles tomatenketchup toe en een flinke scheut ketjap. Vervolgens 6 eetlepels basterdsuiker en wat peper. Al roerend verwarmen

 

Recept 5: Rijsttafel voor 16 personen

Benodigdheden: Smoor djawa (zie einde recept 4), Rempah (zie  einde recept 4), Foo yong hai saus (zie einde recept 4), 4 pakken witte rijst, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 2 prei, 1 winterwortel, 200 g sperziebonen, 200 g spruitjes, 2 komkommers, 1 doos champignons, 2 pakjes tjap tjoi mix, 10 eieren, 2 blikjes tonijn in olie, 3 appels, 3 peren, 3 perziken, 3 nectarines, basterdsuiker, ketjap, sambal, 1 emmertje satésaus (Wyko, 1 kg), boter, 2-3 zakken kroepoek.

Bereiding: We maken vandaag een rijsttafel voor 16 personen. In Falsterbo hebben de stugors slechts twee elektrische kookplaten, dus dat wordt improviseren. We hebben 3 hutten op een rij, dus dat zijn al 6 pitten. We hebben de buren ook uitgenodigd, dat is 2 pitten extra. Maar nu heb ik het probleem dat de keuken ruim 20 meter lang is geworden. Ik heb dus hulp nodig. In iedere stugor staat een stoker om de boel in de gaten te houden. We maken witte rijst, smoor djawa, rempah's in satésaus, tjap tjoi, foo yong hai met saus en roedjak manis. Daarbij wordt de kroepoek geserveerd.

's Middags heb ik de appels, peren, nectarines en perziken schoongemaakt en in stukjes gesneden. Vervolgens een komkommer geschild en in de lengte in vieren gesneden. Zaadlijsten verwijderd en de komkommer in stukjes gesneden. Samen met het fruit in een kom. Vier eetlepels ketjap, 2 eetlepels basterdsuiker, 1 theelepel sambal toevoegt en het geheel goed gemengd. De roedjak daarna in de koelkast weggezet.De smoor kan gerust nog een uurtje pruttelen, het vlees moet botergaar zijn en doortrokken van de ketjap. Zet een grote pan water op voor de rijst. Ik begin met het schoonmaken en snijden van de groente voor de tjap tjoi. De winterwortel, in vieren in de lengte en vervolgens schuin in smalle stroken. de boontjes en de spruitjes, schoonmaken en afspoelen. Deze drie groenten laat ik in een pan een minuut of  7 koken, zodat ik daarna niet zolang hoef te wokken. Een prei schoonmaken en in grove stukken snijden. de andere prei schoonmaken en fijn snijden. Champignons in dunne plakken snijden. Blikjes vis in een kommetje doen (met de olie) en met een vork fijn prakken. De 10 eieren in een maatbeker klutsen, beetje peper en zout erdoor en 4 eetlepels water.

Alles staat nu klaar. In de eerste keuken staat de smoor te pruttelen. Op de andere pit wordt de satésaus volgens het voorschrift op het emmertje verwarmd. In de saus warmen we de rempah's op. In de derde keuken staat de pan met rijst op. Op de tweede pit wordt de foo yong hai saus verwarmd en als deze aan de kook is wordt het bindmiddel toegevoegd. In de vierde keuken heb ik de pan met tjap tjoi op een pit gezet, zodat deze warm blijft. Ik heb daarvoor in een wok olie verhit en de grove stukken prei toegevoegd. Al roerend gaan daar de andere (kort gekookte) groenten en de in stukken gesneden paprika, komkommer en de voorgebakken kip bij. Even flink door wokken. De inhoud van de twee zakjes tjap tjoi mix er overheen strooien en een liter water erbij. Goed doorroeren en afleveren bij de stoker van keuken 4.

Het wachten is nu op op het sein uit de derde keuken dat de rijst afgegoten is en nog 15 minuten moet staan. Ik sta nu klaar in de tweede keuken om de foo yong hai te maken. Ondertussen zijn de tafels gedekt. En worden op een aparte tafel alle gerechten uit de andere drie keukens klaar gezet. In de koekenpan verhit ik de boter en doe daar een eetlepel tonijn, wat fijn gesneden prei en wat champignons bij. Even snel verhitten, mooi verdelen in de pan en afblussen met een beetje eiermengsel. Bak op deze manier mooie omeletten die direct op een schaal met saus aan de tafels geserveerd moeten worden. Dit betekent dat je als stoker van de tweede keuken nog even bezig bent terwijl de anderen al vast kunnen genieten van al deze heerlijkheden. Eet smakelijk en zorg ervoor dat je op een dag als vandaag niet door je biervoorraad bent

P.S. Vergeet de roedjak niet op tijd uit de koelkast te halen, die moet niet te koud zijn.

terug naar inhoud