24 mei 2002: Userin, Bugewitz(Städtiches Torfmoor), Usedom (Insel Görmitz)
Vandaag is het de laatste dag dat we een route gaan maken. Dit keer gaat het in de richting van de Anklammer Bucht en Usedom. We hopen hier wat meer steltlopers en kustvogels te zien. Het weer zit ons niet mee. Het is bewolkt en regenachtig. We reizen vandaag met 2 auto's zonder de aanhanger. Vanwege het regenachtige weer en het feit dat de rit ruim 300 km zal zijn, lijkt ons dit een wijs besluit. Via Neustrelitz, Neubrandenburg en Friedland rijden we eerst naar het Städtische Torfmoor bij Bügewitz. Onderweg zien we enkele Kraanvogels en meerdere Ooievaars. Als we in Bügewitz aankomen regent het niet meer, het plenst!! Het Torfmoor zou op een mooie dag een interessant gebied geweest zijn om verder te verkennen, maar vandaag zijn de auto's onze waarnemingshutten en daar blijven we voorlopig nog even lekker in zitten.
Vanuit Bügewitz vinden we een nieuwe asfaltweg die langs de ondergelopen landerijen voert. Ondanks het slechte weer hebben we hier meteen de prachtigste waarnemingen. Fuut, Geoorde Fuut, Roodhalsfuut en een enorm aantal eenden, waaronder Krakeend, Slobeend, Pijlstaart, Smient, Zomertaling en Tafeleend. Aan het einde van de de asfaltweg staat een overdekte uitkijktoren die we gebruiken om tegelijkertijd waar te nemen en koffie te drinken. Vanuit deze positie zien we aan de rand van het Torfmoor een totaal verregende juveniele Zeearend in de boom zitten. Onder ons op de plassen hebben we een geweldig uitzicht op een groepje Geoorde Futen. Het regent nog steeds en het is onaangenaam fris. Heel wat anders dan ons uitstapje naar de Oder. Vanaf de uitkijktoren rijden we via Rosenhagen naar Anklam, een oude Hanzestad en de geboorteplaats van Otto Lilienthal. In Anklam nemen we de B110 naar Usedom. Het regent nog steeds aan één stuk door. Als we over de Peenestrom zijn slaan we rechtsaf naar Karnin. Hier zien we langs de kant van de weg een Bergeend op een akker er scharrelen ook nog een Kleine Plevier en een Tureluur rond. Alle waarnemingen worden vanuit de auto gedaan want buiten is het geen doen. Het is overal grauw, somber en nat. We vervolgen onze weg naar Usedom. We komen in een klein haventje in Usedom uit. De regen is wat minder geworden. We stappen hier even uit de auto en kijken over het water. Op een van de bolders zit een Grote Mantelmeeuw, verder zijn het vooral Kokmeeuwen en een enkele Aalscholver. Via Neppermin en Pudagla rijden we naar Koserow aan de Pommersche Bucht. Deze kustlijn is een aaneenschakeling van vakantiedorpjes aan de Oostzee. Op en top toeristisch en voor vogelaars niet interessant. We zijn in Koserow nog even aan het strand geweest maar dat was een afknapper. Het feit dat we daar de Kleine Mantelmeeuw als nieuwe soort konden bijschrijven was nog een goedmakertje voor de omweg die we ervoor gemaakt hadden. Het was ondertussen droog geworden maar nog steeds erg somber. We vervolgden onze weg naar Zinnowitz. Van hieruit zijn we in zuidelijke richting via Neuendorf naar de Insel Görmitz gereden.
De route van Neuendorf naar het begin van de Insel Görmitz (1) is een beproeving voor de auto's. Alle vooroordelen die je je maar kunt bedenken over wegen in het voormalige Oostblok worden hier bevestigd. We parkeren de auto's bij het begin van een dam. Opvallend is het grote aantal Blauwe Reigers. Op een gegeven moment wordt de zang van de Roodmus gehoord en iedereen is alert. Het onvolwassen mannetje wordt dan ook snel gevonden. Het is al ver in de middag en we besluiten om vanaf hier via de snelste route terug te rijden naar Userin. Via Zinnowitz rijden we via Wolgast, Züssow, Glützkow, Jarmen, Altentreptow en Penzlin naar Neustrelitz Op weg van Jarmen naar Altentreptow klaart het weer op en schijnt de zon. Over de weg scheert laag een Rode Wouw. De vogel vliegt een hele tijd met ons mee. De omgeving ziet er in dit licht meteen heel anders uit. Dit stralende weer doet de regen van het begin van de dag snel vergeten. In Altentreptow eten we een ijsje. Vanwege de vrijdagmiddagspits besluiten we om niet via Neubrandenburg te rijden maar binnendoor via Groß Teetzleben en Zirzow naar Penzlin te gaan en van hieruit via Neustrelitz naar Userin. Als we aan het eind van de dag in Userin aankomen is het prachtig weer. Die avond sluiten we deze schitterende week af met een etentje en een paar flinke pullen bier in de plaatselijke Dorfskrug. Morgen gaan we weer op weg naar Twente. We hebben een prachtige week gehad in het National Park Müritz en omgeving. We eindigen deze dag met 94 soorten, waarvan 9 nieuwe. Ons weektotaal komt daarmee op 148 soorten
Soortenlijst 24 mei: Geoorde Fuut, Dodaars, Fuut, Roodhalsfuut, Aalscholver, Roerdomp, Blauwe Reiger, Ooievaar, Knobbelzwaan, Grauwe Gans, Bergeend, Wilde Eend, Krakeend, Pijlstaart, Slobeend, Smient, Zomertaling, Tafeleend, Kuifeend, Brilduiker, Zeearend, Rode Wouw, Zwarte Wouw, Bruine Kiekendief, Buizerd, Torenvalk, Waterhoen, Meerkoet, Kraanvogel, Kleine Plevier, Kievit, Kokmeeuw, Stormmeeuw, Zilvermeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Grote Mantelmeeuw, Visdief, Houtduif, Turkse Tortel, Koekoek, Gierzwaluw, Grote Bonte Specht, Veldleeuwerik, Oeverzwaluw, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Witte Kwikstaart, Gele Kwikstaart, Grote Gele Kwikstaart, Winterkoning, Roodborst, Nachtegaal, Noordse Nachtegaal, Gekraagde Roodstaart, Zwarte Roodstaart, Paapje, Grote Lijster, Kramsvogel, Merel, Tuinfluiter, Zwartkop, Braamsluiper, Grasmus, Rietzanger, Snor, Kleine Karekiet, Bosrietzanger, Grote Karekiet, Fitis, Tjiftjaf, Koolmees, Zwarte Mees, Pimpelmees, Baardman, Grauwe Klauwier, Ekster, Vlaamse Gaai, Kauw, Bonte Kraai, Raaf, Spreeuw, Huismus, Ringmus, Vink, Kneu, Putter, Groenling, Europese Kanarie, Roodmus, Rietgors, Geelgors, Grauwe Gors.
|