Reisverslag vogelwaarnemingen in het buitenland

Plaats: Narbonne-Plage, departement Aude, Frankrijk    

Afstand: vanaf Losser ca. 1350 km.

Periode: 29 juni - 21 juli 2001

Auteur:   Sander Wansing

 

 

In drie dagen werd door ons de afstand tussen Losser en Narbonne-Plage overbrugd. We kiezen er de laatste jaren voor om uiterlijk tot een uur of vier 's middags door te rijden en dan een camping op te zoeken. Dit betekent dat we via de snelweg zo'n 500 - 600 km per dag rijden en via de Route National is dit ongeveer 350 km. Onze eerste stop was de camping municipal in Neufchâteau in het departement Vogezen. Hier werd boven de camping de eerste Zwarte Wouw waargenomen. Ook de enorme aantallen Huiszwaluwen en Gierzwaluwen waren opvallend. De volgende dag zijn we doorgereden naar Tournon sur Rhône net ten zuiden van Lyon aan de rand van de Ardèche. De camping "Le Manoir"ligt ongeveer 3 km ten westen van Tournon en is erg groen, zodat een blik naar boven onmogelijk was. Op de camping zelf zagen we meerdere Putters en Zwarte Roodstaarten. De volgende dag zijn we via de Route National door de Ardèche naar Narbonne-Plage gereden. Onderweg zagen we meerdere malen de Zwarte Wouw. De volgende drie weken hebben we gebivakkeerd op de camping municipal "La Falaise" in Narbonne-Plage.

 

Op de camping werden we iedere ochtend gewekt door de Wielewalen en de Nachtegalen scharrelden als Heggenmussen rondom de tent. 

Vanuit Narbonne-Plage zijn er in de directe omgeving een paar interessante vogelexcursies te maken. Ik heb ze verdeeld in drie tochten die ik op de volgende pagina's verder zal toelichten. Behalve vogels zijn er ook nog de prachtige steden Narbonne, Beziers en Carcassonne, dus diegene die niet zo in vogels geïnteresseerd zijn hoeven zich niet echt te vervelen.

Aan de D32 van Gruissan naar Narbonne bevindt zich een huis met daarin een infocentrum van de LPO, de Franse Vogelbescherming. Hier vind je de laatste informatie over de vogels die in het gebied rondom Gruissan zijn waargenomen. Tevens kan men je vrij exact, m.b.v. een stafkaart uitleggen welke gebieden interessant zijn en welke vogels je daar kunt aantreffen. Ook worden er excursies door de omgeving georganiseerd. Het infocentrum is dagelijks van 9 tot 18 uur geopend. Hieronder volgen de routes die ik op aanwijzing van de leden van de LPO heb gevolgd en waar ik zeer leuke waarnemingen heb gedaan.

Route 1: Les Salins, Île de St.- Martin en L'Etang de L'Ayrolle

Route 2: Les Marais en L'Etang de Bages

Route 3: Oevers van de Aude en La Matte bij Lespignan