Sensationele terugmelding Bladkoning (2009)

Op 26 september 2008 werd er op het vogelringstation (VRS) Conings in Overdinkel voor het eerst sinds de opening van dit ringstation een Bladkoning gevangen en geringd. Een Bladkoning is een zeer kleine, tot de phylloscopusfamilie behorende zanger, die broedt in de taiga in SiberiŽ. Deze soort is een vrij zeldzame, maar regelmatig in Nederland voorkomende herfstgast, voornamelijk in de nabijheid van de kust. In het binnenland zijn Bladkoningen uiterst zeldzaam en de vangst van een dergelijke soort is dan ook een droom voor iedere ringer.

Deze Bladkoning van 26 september 2008 was dan ook voor de ringers, Leo Hassing, Harrie Linckens en Peter Bleijenberg een gespreksonderwerp dat nog lang mee ging.

Begrijpelijk groot was de euforie toen iets meer dan een jaar later, op dinsdag 6 oktober 2009, een tweede Bladkoning werd gevangen op het VRS Conings.

Dit keer was Leo Hassing de gelukkige. Rond 11:30 uur die werd de vogel gemeten, gewogen, geringd en weer vrij gelaten.

 

 

Helemaal uit hun dak gingen de ringers van het VRS Conings toen op donderdagavond 29 oktober 2009, er een mailwisseling op gang kwam via het Ringersnet, waarin vanuit Frankrijk contact gezocht werd met de ringers van een Bladkoning met een Nederlandse ring.

Het betrof hier de "Overdinkelse" Bladkoning, die op maandag 12 oktober 2009 op Ile de Quessant op de uiterste westpunt van Bretange gevangen en gecontroleerd was. Het was de eerste Bladkoning met een buitenlandse ring die in Frankrijk is gevangen. De kleine vogel had na z'n korte stop in Overdinkel een afstand van ruim 950 km in zes dagen afgelegd. Het moet wel een Walhalla voor vogelaars zijn op Ile de Quessant, want in hetzelfde bosje waar de Bladkoning zich ophield zaten ook een Petsjorapieper en een Blauwstaart. Deze laatste twee komen ook uit dezelfde noordelijke streken als de Bladkoning, maar zijn heleaas onopgemerkt het VRS Conings in Overdinkel gepasseerd.